info@proton.com.tr

Bize E-Posta Gönderin

Ar-Ge ve Tasarım Projeleri

Ar-Ge ve Tasarım Projeleri

1. Görüntü İşleme Metodu ile Farklı Çaplardaki Çelik Çubukların Otomatik Sayılması ve Ayrılması

Yuvarlak çelik çubuklar, en çok üretilen ve tüketilen demir çelik ürünlerinden biridir. Son yıllarda farklı çaplardaki yuvarlak çelik çubukların satışının adet olarak yapılması yaygınlaşmıştır.  Bu nedenle haddehanelerden çıkan ürünlerin paketlenmeden önce tam olarak sayılması ve istenilen adetlerde gruplanması gerekmektedir. Mevcut kullanılan çelik çubuk sayma yöntemleri manuel olarak işçiler tarafından yapıldığından, sürekli üretim bandını yavaşlatmakta ve üretim verimliliğini düşürmektedir. Manuel sayma işlemi, işçilik maliyetini artırmakla birlikte aynı zamanda sayım sırasında hataların oluşmasına neden olmaktadır.

Proton Otomasyon olarak KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında geliştirdiğimiz Görüntü İşleme Metodu ile Farklı Çaplardaki Çelik Çubukların Otomatik Sayılması ve Ayrılması projesi ile yuvarlak çelik çubukların manuel sayımından kaynaklı hataların önüne geçiyoruz.

Sistemin Özellikleri

1.Uygun koşullar altında yapılan testler sonucunda, farklı çaplardaki yuvarlak çelik çubukların sayım oranı %99,9 gibi yüksek sayım hassasiyetindedir.

2. Sistem ile, 8 mm – 32 mm arasındaki her çapta yuvarlak çelik çubuklar sayılabilmektedir.

3.Zincirli konveyör hat hızı 600 mm/sn hat hızına kadar sorunsuz bir şekilde çalıştırabilir. Sistem, 600 mm/sn hat hızına kadar doğru sayımı ve ayırımı garantiler. Sistemde kullanılan cihazlar, endüstriyel cihazlardır ve kamera haberleşmesi fiber optik iletime sahiptir. Sistem, parazitlenme olmadan kararlı bir performans sergilemektedir.

4.REDES yöntemiyle yuvarlak çelik çubuklar konveyör bant üzerinde düzenlenerek saymaya ve ayırmaya hazır hale getirilmektedir.

5.MULSER yöntemiyle ayırma yapılarak, ayırmadan kaynaklı sayım hataları minimum düzeye indirgenmiştir.

6.Sistem, temassız bir ölçüm sistemi olduğu için düşük bakım maliyetine sahiptir.

7.Sayım işlemi gerçekleşirken sistemin arayüz yazılımında, sayılan çelik çubukların adetinin görebileceği bir sayaç bulunmaktadır.

8.Sistem, son 5 paketlemenin gerçekleştiği fotoğrafların görülebileceği kayıt özelliğine sahiptir.

9.Ayırma işlemi sonunda, operatörün arayüzde gruplanan paketin kaçıncı adet olduğu ve paketlerin tarihleri dakika, saat, gün, ay ve yıl şeklinde görebileceği bir alan bulunmaktadır. Bu bilgiler ayrıca endüstriyel bilgisayarın harddiskinde bir veritabanı içerisinde tutulmaktadır.